Dokuz Eylül Üniversitesi Kütüphanelerinden Yararlanma Kuralları
1) Genel Kurallar
1.1) Kütüphanelere, DEÜ kurumsal kimlik kartı ile sadece Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, akademik ve idari personeli giriş yapabilir. Okuma, çalışma ve bilgisayar salonlarından sadece Üniversitemiz öğrencileri ve mensupları yararlanabilir. Merkez Kütüphane çalışma salonları hakkında bilgilendirme için tıklayınız.
1.2) Kütüphanelere girişler DEÜ Kurumsal Kimlik Kartının turnikelerde okutulması suretiyle gerçekleşmektedir. Üniversitemizin 02.09.2022 tarihli senato toplantısında 614/03 sayılı kararı ile kabul edilen “Kurumsal Kimlik Kartı ve Araç Geçiş Sistemi Yönergesi“nin 10’uncu maddesi uyarınca turnikelerden geçiş “kurumsal kimlik kartı” ile sağlanmaktadır.
1.3) Söz konusu yönergenin 7’inci maddesi uyarınca “Kurumsal kimlik kartları, sahibinin dışında başka kimseler tarafından kullanılamaz. Kullanılması durumunda kullandıran ve kullananlar hakkında disiplin ve/veya ceza soruşturması açılabilir, suç duyurusunda bulunulabilir.”
1.4) Kütüphanelerde her türlü yiyecek tüketilmesi, su haricinde içecek tüketilmesi ve tütün mamullerinin kullanılması yasaktır.
1.5) Kullanıcılar yanlarında bulunan kişisel eşyaları korumakla yükümlüdür. Eşyalarda meydana gelecek çalınma, zarar görme ve kaybolma olaylarından kütüphane yönetimi veya personeli sorumlu tutulamaz.
1.6) Cep telefonları kütüphane içinde kapalı olmalı veya sessiz konumda tutulmalıdır.
1.7) Hiçbir yayın işlem yapılmadan kütüphane dışına çıkarılamaz. İzinsiz yayın çıkarmaya teşebbüs edenler hakkında yasal işlem yapılır.
1.8) Kütüphane içinde ayrılmış bölüm yoksa, grup çalışması yapılamaz veya sesli olarak çalışılamaz.
1.9) D.E.Ü. öğrencileri ile akademik ve idari personeli dışındaki kişiler ödünç yayın alamazlar. Fakat İzmir’deki diğer üniversitelerin akademik personeli ile lisansüstü öğrencileri İzmir Üniversiteleri Platformu kapsamında ilgili protokole göre başvurularını yaparak sadece kitap ödünç alma şeklinde kütüphaneden yararlanabilir.
2) D.E.Ü. Öğrencileri ve Mensupları
2.1) D.E.Ü. öğrencileri, akademik personeli ve idari personeli kütüphanelere, DEÜ kurumsal kimlik kartı ile giriş yapabilir. Kütüphaneye ek üyelik işlemi gerekmeden, DEÜ kurumsal kimlik kartlar ile ödünç yayın alınabilir. Ödünç Alma Kuralları için tıklayınız.
2.2) DEÜ kurumsal kimlik kartı olmayan kişiler ödünç verme hizmetinden yararlanamazlar. Danışma kaynakları, süreli yayınlar, basılı tezler, yazma ve basma nadir eserler, rezerv kitaplar, standartlar ödünç verilmez. Üzerinde para cezası ve iade süresi geçmiş yayın bulunan üyelere ödünç yayın verilmez.
2.3) Üniversite kimlik kartlarını (akıllı kart) sahibinden başkası kullanamaz. Başkası tarafından kullanılan veya üzerinde tahribat yapılan karta el konulur ve kullanan kişi hakkında yasal işlem yapılır. Üniversitemizin 02.09.2022 tarihli senato toplantısında 614/03 sayılı kararı ile kabul edilen “Kurumsal Kimlik Kartı ve Araç Geçiş Sistemi Yönergesi“nin 7’inci maddesi uyarınca “Kurumsal kimlik kartları, sahibinin dışında başka kimseler tarafından kullanılamaz. Kullanılması durumunda kullandıran ve kullananlar hakkında disiplin ve/veya ceza soruşturması
açılabilir, suç duyurusunda bulunulabilir. ”
3) D.E.Ü. Mezunları
3.1) Dokuz Eylül Üniversitesi mezunları ders çalışma salonlarından yararlanamamaktadır, kitap ödünç alamamaktadır.
3.2) Ancak kitap salonlarında “yerinde” kaynak araştırması için başvuru gerçekleştirebilir .
4) İzmir’deki Diğer Üniversitelerin Akademik Personeli ve Lisansüstü Öğrencileri
İzmir’deki diğer üniversitelerin akademik personeli ile lisansüstü öğrencileri İzmir Üniversiteleri Platformu kapsamında ilgili protokole göre başvurularını yaparak sadece kitap ödünç alma şeklinde kütüphaneden yararlanabilir. Bunun için öncelikle kendi kurumlarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Sonrasında ise kurumlarınca verilmiş olan kimlik kartları ile kendilerini tanıtarak kitap ödünç alabilirler. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.
5) D.E.Ü. Öğrencisi Olmayan Kişiler ve Diğer Vatandaşlar (Diğer Araştırmacılar)
Çalışma salonlarının kapasitesinin yeniden düzenlenmesi, Üniversitemizin artan öğrenci sayısı ve ilgili güvenlik tedbirleri de dikkate alındığında diğer öğrenciler veya kurum dışından kişiler kütüphanelerimizden kitap ödünç alamamakta ve çalışma salonlarında ders çalışamamaktadırlar. Ancak toplumun bilgiye erişebilmesi için çağdaş ve evrensel olanakların sağlanması kapsamında; diğer araştırmacılar “yerinde” kaynak araştırması için başvuru gerçekleştirebilir.
6) İlişik Kesme
6.1) Öğrenciler, mezuniyetlerinde veya herhangi bir nedenle okulla ilişiklerinin kesilmesi durumunda ödünç aldıkları yayınları iade ederek ve varsa kitap gecikme bedelini ödeyerek Merkez Kütüphaneden ve bağlı oldukları fakülte kütüphanesinden “ ilişiği yoktur” belgesi almak zorundadır.
6.2) Emekli olan, başka bir kuruma naklen giden, istifa nedeniyle ayrılan ya da görevlendirme veya askerlik nedeniyle belli bir süre Üniversiteden uzaklaşan personel, ödünç aldığı yayınları iade ederek ve varsa kitap gecikme bedelini ödeyerek Merkez Kütüphaneden ve bağlı oldukları fakülte kütüphanesinden “ilişiği yoktur” belgesi almak zorundadır.
7) Veri Tabanları ve Elektronik Yayınlar
7.1) D.E.Ü. öğrencileri ile akademik ve idari personeli veri tabanlarına erişebilir. Kullanıcılar kendi bilgi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla (ör. eğitim veya araştırma) erişim gerçekleştirebilir, adil indirme yapabilir ve belirli sayıda basılı veya elektronik kopya alabilir.
7.2) Veritabanlarından telif hakları lisans anlaşmaları dışında doküman indirilmesi, paylaşılması, çoğaltılması ve başka bilgisayarlara aktarılması yasaktır.
7.3) Veri tabanlarından ticari amaçla veya sistematik olarak robot ve benzeri yazılımlarla, çok sayıda yayının kopyalanması yasaktır.
7.4) Veri tabanının satılması, içeriğinin dağıtılması yasaktır.
7.5) Veri tabanlarından kopyalanan bilgilerin üniversite dışındaki kişilere aktarılması, veri tabanlarından kopyalanan bilgilerin veya makalelerin e-mail listesi aracılığıyla dağıtılması, veri tabanlarından indirilen bilgilerin üzerinde değişiklik yapılması veya bunlardan yararlanarak benzer çalışmaların yapılması yasaktır.
8) D.E.Ü. Emekli Personeli
Üniversitemiz emekli personeli üyelik aidatı ödemeksizin, Dokuz Eylül Üniversitesi Kütüphaneleri Emekli Personel Üyelik ve Ödünç Verme Sözleşmesi’ni imzalayarak Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’na teslim etmek suretiyle kütüphane ödünç verme hizmetlerinden yararlanabilirler.
9) Kitap Bağışlama
Dokuz Eylül Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı üniversitemizde yapılan eğitim-öğretimi desteklemek, araştırmalara katkıda bulunmak, kullanıcıların kültürel gereksinimlerini karşılamak ve kütüphane koleksiyonunu geliştirmek amacı ile bağış yayın kabul etmektedir.
Öncelikle bağış yapmak isteyen kişi ve kurumlar Daire Başkanlığımıza bağlı tüm kütüphanelerin ‘’Özel Araştırma Kütüphanesi’’ statüsünde olduğunu dikkate almalıdır.
Kitap bağışlama hakkında ayrıntılar için lütfen tıklayınız.
10) KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) Aydınlatma Metinleri
• Kitap Ödünç Alan Akıllı Kart Sahibi Akademik Personel Aydınlatma Metni
• Kitap Ödünç Alan Akıllı Kart Sahibi İdari Personel Aydınlatma Metni
• Kitap Ödünç Alan Akıllı Kart Sahibi Öğrenci Aydınlatma Metni